Hoe ziet de wereld van de Forensische Zorg eruit?
Het werkveld van de Forensische Zorg is breed. Vaak kennen mensen de Forensische Zorg vanuit het begrip tbs. Maar het werkveld is zoveel breder dan dat. Je kunt kiezen tussen klinische zorg en ambulante zorg en verblijfszorg. In de Forensische Zorg wordt gebalanceerd tussen de juiste combinatie van zorg, behandeling en beveiliging. Naast de zorgverlening is passende beveiliging en risicomanagement van groot belang. Het niveau van de beveiliging verschilt per instelling.
Wat betekent werken in de Forensische Zorg?
Werken in een forensische instelling is niet voor iedereen weggelegd. Het vraagt veel van je. Het niveau ligt enorm hoog, je hebt te maken met met zorg, behandeling en beveiliging, met patiënten die een delict hebben gepleegd en daar veroordeeld voor zijn. Alles draait om vertrouwen geven en krijgen. Grenzen stellen bij anderen en jezelf. Niet kijken naar hoe iemand nu is, maar naar wat iemand weer kan worden. Zodat ze op termijn zelfstandig een bestaan in de maatschappij kunnen opbouwen. Beschik jij over de juiste mentaliteit en skills? Bekijk hier waar in jouw buurt een forensische instelling te vinden is.
Praktijkverhalen van mensen in de Forensische Zorg
Om een beeld te schetsen wat het werk inhoudt, vind je hier een aantal verhalen van collega’s met verschillende beroepen uit diverse instellingen. Mensen die trots zijn op hun werk in de Forensische Zorg.
Kijk verder
Welke banen vind je in de Forensische Zorg?
Momenteel zoeken we groot aantal mensen voor diverse forensische instellingen door heel Nederland. Denk daarbij aan verpleegkundigen, sociotherapeuten, groepsleiders, GZ-psychologen, (master) psychologen, psychotherapeuten, klinisch psychologen, ervaringsdeskundigen, beveiligers, psychiaters, vakmensen voor de dagactiviteiten en mensen op stafafdelingen zoals HRM, ICT en administratie. En dit is slechts een greep uit de diversiteit aan banen. Denk je nu; dit werk is misschien niet voor iedereen, maar wel voor mij? Kijk dan waar bij jou in de buurt een forensische instelling te vinden is.
Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?
Binnen de Forensische Zorg zijn er tal van mogelijkheden om jezelf te blijven ontwikkelen. Omdat het werkveld breed is, is het aanbod van studie- en doorgroeimogelijkheden dat ook. Werken in de Forensische Zorg betekent dat je nooit stilstaat op persoonlijk en professioneel vlak.
De Forensische Leerlijn
Zo kun je als beginnend en gevorderd professional je laten bijscholen via de Forensische Leerlijn. Dat is een kosteloze online leeromgeving speciaal ontwikkeld voor het Forensische werkveld. De Leerlijn helpt instellingen en professionals om op laagdrempelige wijze te werken aan deskundigheidsbevordering, door middel van een breed aanbod van e-learning modules.
De Leerlijn bevat 31 modules. Samengesteld door experts en professionals uit verschillende Forensische vakgebieden en gebaseerd op de nieuwste inzichten en actuele ontwikkelingen.
De Forensische Leerlijn biedt:
- een ruim, actueel en overzichtelijk aanbod van modules
- basis én verdiepende kennis
- een eigen leerpad op basis van eigen behoefte
- ruimte om zelf de tijd, plek en omvang te bepalen
- gratis scholing
Ontdek meer
De verschillende niveau’s binnen de Forensische Zorg
1. Klinische zorg
Mensen die in aanraking komen met politie en justitie kunnen een psychiatrische of psychische stoornis hebben. Voor de veiligheid van de samenleving is het van belang dat zij in een beveiligde omgeving een passende behandeling ontvangen. Ze kunnen dan verplicht worden opgenomen in een behandelvoorziening. Daar worden ze behandeld voor de psychiatrische of psychische problematiek die ze hebben. Binnen de klinische zorg zijn vier beveiligingsniveaus.
2. Ambulante Zorg
Bij Ambulante Zorg is geen sprake van verblijf. Het betreft zorg en behandeling op afgesproken tijden op locatie, zoals een polikliniek of thuis. Ambulante Zorg wordt geboden aan mensen die een psychiatrische stoornis of verslaving hebben.
3. Ambulante Verblijfszorg
Verblijfszorg is bedoeld voor mensen die niet (meer) zelfstandig kunnen wonen vanwege langdurige psychiatrische, verslavingsproblemen en/of een verstandelijke beperking. Bij verblijfszorg ontvangen bewoners persoonlijke verzorging, ondersteunende begeleiding en verblijf.