“Het is goed als je heel nieuwsgierig bent naar wat mensen drijft”

Maret, Teamleider

‘Wij bieden behandeling en zorg aan mensen met een tbs-kader en wij hebben een opname-afdeling voor mensen met een rechtelijke machtiging. Er is verschil tussen tbs en een strafrechtelijke maatregel. Een strafrechtelijke maatregel wordt opgelegd nadat een delict gepleegd is. Een rechtelijke machtiging is een civielrechtelijke maatregel. Daarbij bieden we vooral zorg en behandeling om te voorkomen, dat de risico’s oplopen voor de persoon zelf of voor de maatschappij.

Ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd. In de tijd dat ik hier werkte heb ik de jeugd-, gezin- en contextopleiding gedaan. Context houdt in dat je de patiënt niet als individu ziet, maar als onderdeel van een familie waarbij loyaliteiten gelden. Door bijvoorbeeld wat een familie in het verleden heeft meegemaakt en waarbij misschien ook wel bepaalde opdrachten zijn doorgegeven. Een voorbeeld: je moet studeren en je moet het later goed doen in het leven. En dat stelt de patiënt voor vragen, maar ook voor mogelijkheden.

Het interessante van het werken op een groep, is dat niet een dag hetzelfde is, omdat je van alles meemaakt met de patiënt. Je maakt ook hun emoties mee. Van blijdschap tot verdriet tot boosheid. Ik krijg er een kick van als mensen op een gegeven moment het gevoel krijgen dat ze weer in staat zijn om het leven bij de kladden te pakken. Het mooie van het werk op de groep is, dat je heel intensief met elkaar samenwerkt. Dat betekent dat je heel veel leuke dingen met elkaar meemaakt, maar ook pittige dingen. Daarbij is het belangrijk dat je veel zorg voor elkaar hebt. Maar dat betekent ook dat je elkaar heel goed kent en elkaar vaak na werktijd nog spreekt.

Je moet wel stressbestendig zijn om hier te kunnen werken, maar het is vooral goed als je heel nieuwsgierig bent naar wat mensen drijft. En je moet niet al te angstig in je schoenen staan. Want je komt soms situaties tegen die je het hoofd moet bieden. Ik blijf hier voorlopig werken!’

Vivienne

Onderzoeker

“Onze risicotaxatie-tools worden inmiddels wereldwijd toegepast.”

Mijn verhaal

Cristel

Persoonlijk begeleider

“Ik had al een mooie baan in de zorg, maar wilde toch meer uitdaging en diversiteit in mijn werk. Dat heb ik bij Trajectum helemaal gevonden.”

Mijn verhaal

Rianne

Sociotherapeut

‘Eigenlijk zijn ze heel afhankelijk van je, die grote, stoere kerels met hun grote mond.’

Mijn verhaal

Terug

Volgende


Ook werken in de Forensische Zorg? Vind een instelling bij jou in de buurt.

Vind een locatie